Quantcast
Channel: Bioeconomie.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 50

FINLANDA îsi extinde tendinţele bio-Helsinki trece la biocarburanţi

$
0
0

Imagini pentru Bio Land Finland

Finlanda este leagănul Bioeconomiei. Și poate cineva ar putea vreodată să propună schimbarea numelui de la Finlanda la Bio-land. Cele mai recente știri spun că autobuzele din regiunea Helsinki și majoritatea mașinilor și camioanelor utilizate de orașul Helsinki se transformă în biocombustibili din deșeuri și reziduuri.

Regiunea Helsinki Transport HSL, orașul Helsinki și producătorii de combustibili regenerabili implicați în proiect sunt toți pionieri în transportul neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Proiectul este semnificativ pe plan internațional.

Vehiculele comerciale operate de orașul Helsinki și serviciile de autobuze comandate de HSL vor trece pe deplin la combustibilii regenerabili până în 2020. Acesta este un proiect de pionierat în termeni globali. Compania de servicii de construcții, Stara, care operează majoritatea vehiculelor orașului, va fi implicată din partea orașului Helsinki.

“Trecerea la biocombustibili va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon și emisiile locale de particule și de oxid de azot. Acest lucru va avea un impact deosebit de clar asupra calității aerului din centrul orașului Helsinki”;

ne informeaza directorul unității Sami Aherva, de la Stara.

“Biocombustibilii produși în mod durabil joacă un rol major în atingerea obiectivelor de emisie ale transportului din regiunea Helsinki. Proiectul BioSata ar putea accelera trecerea de la combustibilii fosili”, spune Reijo Mäkinen, Director de proiect la HSL.

Participarea actorilor-cheie în proiectul BioSata permite o tranziție rapidă la biocombustibili. HSL, Stara, UPM, Neste, Teboil, St1, Ministerul Economiei și Ocupării Forței de Muncă, Asociația Finlandeză pentru Petrol și Biocombustibili și Centrul de Cercetare Tehnică din Finlanda VTT caută în comun cea mai extinsă utilizare posibilă a biocombustibililor.

Proiectul face parte din proiectul Smart & Clean din regiunea Helsinki, care are drept scop realizarea celei mai atractive mobilități cu emisii zero în lume.

Avantajul biocombustibililor lichizi de înaltă calitate constă în faptul că nici vehiculele noi, nici o nouă infrastructură de distribuție nu este necesară. Emisiile locale pot fir reduse prin utilizarea specifică a biocombustibililor. Emisiile de particule pot fi reduse cu până la o treime, prin utilizarea de motorină din surse regenerabile în vehicule și mașini mai vechi. În cel mai bun caz, biocarburanții reduc emisiile de gaze cu efect de seră generate de producția și utilizarea combustibilului cu 80-90% comparativ cu combustibilii fosili.

“Având în vedere numărul și tipurile de vehicule implicate, cum ar fi autobuzele, camioanele și utilajele de construcții, BioSata este cel mai mare proiect coordonat european pentru biocombustibili. Proiectul va implica, de asemenea, măsurători de urmărire. Aceste măsurători vor acoperi aspecte precum performanța combustibilului, impactul asupra emisiilor locale și eficiența energetică și nevoile de întreținere”, ne spune profesorul de cercetare Nils-Olof Nylund de la VTT, responsabil cu coordonarea proiectului.

Vehiculul care servește pe rutele HSL din regiunea Helsinki include aproximativ 1.400 de autobuze, care consumă anual aproximativ 40.000 de tone de combustibil. Proprietatea flotei autovehiculelor Stara utilizează în jur de 2.000 de tone de combustibil pe an. Aproximativ 500.000 de tone de biocombustibil sunt produse în Finlanda anual.

Strategia națională privind energia și clima impune ca Finlanda să ridice ponderea biocarburanților la 30% din totalul combustibililor până în 2030.

Țara scandinavă este o țară lider în utilizarea și dezvoltarea deșeurilor și reziduurilor avansate pe bază de biocombustibili.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 50

Latest Images